Menu

Open source

Bij tekstklus.nl maken we veelal gebruik van open source software. Omdat open source software voor gebruikers ervan vrij beschikbaar is. Dure softwarelicenties hoeven we dan ook niet door te berekenen. Maar vooral omdat de software veilig is en stabiel. Meestal zonder overbodige functies en franje. Daardoor voldoet het zeer goed aan onze behoefte.

 

Open source is gemakkelijk toepasbaar

Open source is niet moeilijk. Vaak zelfs eenvoudiger toe te passen dan reguliere software. Bij open source software zijn de ontwikkelaars ook de gebruikers. Zij richten zich op functionaliteit wat gebruikersgemak steeds groter maakt. Veelal zijn er actieve gemeenschappen van gebruikers waar je altijd wel een antwoord vindt op je vraag. 

Ons open source pakket

De digitale omgeving waarin wij werken, ziet er als volgt uit:

  • BESTURINGSSYTEEM:

Als alternatief voor de besturingssystemen Windows of het OS van Apple hebben wij gekozen voor Ubuntu. Dit is een zeer gebruiksvriendelijke en toegankelijke distributie van Linux. Behalve dat dit besturingssysteem zeer intu├»tief werkt, beschikt het ook over een ingebouwd softwarecentrum. Daar zijn voor ieder doeleinde  vrij verkrijgbare applicaties te vinden. Groot voordeel is ook dat Ubuntu dezelfde prestaties kan leveren als moderne versies van Windows en OSX maar minder hoge eisen stelt aan de hardware. Hardware veroudert daardoor minder snel. Door een zogenaamde live versie op een usb-stick te zetten, zijn veel distributies van Linux gemakkelijk te proberen. Op deze pagina(engelstalige) informatie over een live versie van Ubuntu.

  • KANTOORSOFTWARE:

Online werken we met Google Docs. Voor meer functionaliteit kiezen we voor OpenOffice en LibreOffice. Deze pakketten werken nagenoeg hetzelfde als Microsoft Office. Ook zijn bestandsformaten uitwisselbaar. 

  • DTP:

Voor grafische doeleinden zetten we onder andere Gimp en Inkscape in. Dit zijn alternatieven voor programma's als Photoshop en Illustrator. Ook om (semi)professioneel video te bewerken, zijn uitstekende open source alternatieven beschikbaar.

Een Joomla! powered website

Open source stopt niet bij de eigen computer. Ook voor publicatie op internet maken we er gebruik van. Zo draait de website van tekstklus.nl op Joomla! een veel geprezen en robuust content management systeem.

Meer weten?

Wij zijn enthousiast over open source. Misschien wilt u er meer over weten. Over hoe wij het toepassen. Neem gerust contact met ons op.